PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 

di 22 januari 2019

Bezinning en verdieping: dankbaarheid

Locatie: 
 Pauwehof
Tijdstip: 
 20.00

Dankbaarheid
 
Volgens de Romeinse filosoof en politicus Cicero (106-43 v.Chr.) is dankbaarheid ‘de moeder van alle deugden’ Dat klinkt wel een beetje verdacht, net als ‘een tevreden roker is geen onruststoker’.
Maar wij PKN’ers kennen de dankbaarheid natuurlijk als vanouds en onverdacht uit onze eigen catechismus: Zondag 1, uit de trias ellende, verlossing en dankbaarheid. Zo, nu weten we weer waar we staan.
Maar leven we nu ook inderdaad volgens deze ‘onderwijzing’ in een permanente staat van dankbaarheid? Als we om ons heen kijken zijn er veel redenen tot dankbaarheid, maar zijn er niet minstens evenveel redenen om daar een beetje voorzichtig mee om te gaan? Hebben wij het hier in Heemstede en Bennebroek dan misschien geweldig getroffen; je zal toch maar in Syrië of in Bangladesh geboren zijn. Of dit stukje niet kunnen lezen omdat je blind of onvoldoende intellectueel begaafd bent. Je hebt er tenslotte zelf niet om gevraagd om geboren te worden en waarom zou je dankbaar moeten zijn voor een ongevraagd en wormstekig geschenk?
Want dankbaar zijn we toch doorgaans als ontvanger van een geschenk. Sommige geschenken komen als een complete verrassing en ze overtreffen onze verwachtingen: ‘wat in geen mensenhart is opgeklommen’. Daarbij schiet afgemeten erkentelijkheid tekort. Maar wat heeft de gever met ons voor? Is er wel een gever? Kennen we hem of wil hij anoniem blijven? Is hij ons goedgezind of heeft hij zijn eigen agenda en wordt ons een verplichting opgedrongen? Of worden we misschien wel in een valkuil gelokt? Blijven opletten dus en afzien van cursussen mindfulness voor een tevredener leven.
 
Inleider:                    Hittjo Kruyswijk
Datum:                     dinsdag 22 januari
Plaats en tijd:           Pauwehof, 20.00 uur
Contactpersoon:       Hans Debets
 

terug
 


 
 

Viering
datum en tijdstip 23-06-2019 om 10.00u
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 26-06-2019 om 10.00
meer details

Viering
datum en tijdstip 30-06-2019 om 10.00u
meer details

Viering
datum en tijdstip 07-07-2019 om 10.00u
meer details

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.