PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 

dinsdag 4 april 2023

Bezinning en verdieping: Woke en cancel, kan dat in de kerk?

Datum: 
 dinsdag 4 april 2023
Tijdstip: 
 20.00u
Locatie: 
 het Trefpunt

Woke en cancel, kan dat in de kerk?

Bij een training over diversiteit en inclusie die ik pas geleden bijwoonde, zei een van de trainers op vertrouwelijke toon dat hij ook niet zo houdt van het woord ‘woke’. Inderdaad is 'woke' een term geworden die vaak smalend wordt gebruikt, of als scheldwoord. Het is een verwijt als je je teveel gelegen laat liggen aan gelijkheid, vooral als het over bijvoorbeeld seksualiteit en gender gaat.
De term 'woke' werd een eeuw geleden bedacht door Afro-Amerikanen om elkaar te waarschuwen voor racistisch geweld. Voor mij, als theoloog en als gelovige, zijn thema's rond gender, racisme en seksualiteit heel belangrijk. Ik beschouw het als mijn roeping om ruimte te maken in hoe we naar die verschillende aspecten van onze lichamelijkheid kijken. Daar hoort ook bij dat ik het belangrijk vind om aandacht te vragen voor de negatieve erfenissen van de christelijke traditie. Christelijke theologie is verbonden met bijvoorbeeld racisme en seksisme. In deze lezing ga ik in op hoe de christelijke traditie kan leiden tot ideeën zoals die van Bruckner. En ik leg uit waarom ik denk dat woke zijn juist heel goed past bij de kerk. In de christelijke traditie en in de bijbel vinden we juist ook teksten die oproepen tot transformatie, kritisch kijken naar jezelf en naar de wereld, ruimte maken voor iedereen.
 .
Inleiding: Janneke Stegeman  
Dinsdag 4 april 2023,  20.00 u. Trefpunt
Contactpersoon: Hittjo Kruyswijk


 

terug
 


 
 

Koffiekring
datum en tijdstip 26-06-2024 om 10.00
meer details

Viering
datum en tijdstip 30-06-2024 om 10.00u
meer details

Viering
datum en tijdstip 07-07-2024 om 10.00 uur
meer details

Viering
datum en tijdstip 14-07-2024 om 10.00 uur
meer details

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.