PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 
Kerkelijke activiteiten & agenda
« vorige  |  mei 2024  |  volgende »

Vrijdag 3 mei 2024 Trefpuntcafé: "Op missie met militairen". Ids Smedema, krijgsmachtpredikant b.d.
Locatie: Trefpunt
Tijdstip: Deur open 20.00 uur. Aanvang 20:30 uur

Geestelijke Verzorging in de krijgsmacht, luxe of noodzaak?
 
 Militairen worden bij de uitoefening van hun beroep met vragen geconfronteerd van leven en dood, schuld en schaamte, de zin en betekenis van wat zij doen, ondergaan en meemaken. Dat is van alle tijden, zo ook tijdens WO II, tijdens de ‘vredemissies’ van de afgelopen decennia, maar ook nu in de context van de oorlog in Oekraïne. 
In de krijgsmacht lopen naast andere hulp- en zorgverleners ook geestelijk verzorgers rond, die militairen op basis van levensbeschouwing bijstaan in het omgaan met deze vragen. 
 
Op vrijdag 3 mei is dominee Ids Smedema onze gast. Hij werkte 23 jaar als geestelijk verzorger bij Defensie, zowel paraat binnen de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee, als in een beleidsfunctie binnen de Dienst Protestantse Geestelijke Verzorging. Bovendien was hij enkele malen mee-uitgezonden naar missiegebieden. Hij wil graag iets over zijn ervaringen en gedachten vertellen. Hoe werkt dat, die geestelijke verzorging, wat komt er op welke manier aan de orde, en wat is de meerwaarde ervan ten opzichte van andere hulp- en zorgverleners? Vragen die in de week rond 4 en 5 mei vast nog weer een eigen kleur krijgen…
 
Het Trefpuntcafé is open vanaf 20.00 uur. Om 20.30 uur begint onze gastspreker met zijn verhaal. 

 

Woensdag 8 mei 2024 Bezinning en verdieping. Confucius en het Christendom
Locatie: Pauwehof Heemstede
Tijdstip: 20.00u

Confucius en het Christendom
- is er een gemeenschappelijke basis om met elkaar te praten?


In Confucius belangrijkste werk, De Gesprekken, kunnen overeenkomsten met het Christelijke denken gevonden worden. Dat werd al door de Jezuïtische missionaris Matteo Ricci (1552-1610) opgemerkt en leidde tot een strijd in de Rooms-katholieke kerk die 200 jaar duurde. Matteo werd met andere paters naar China gestuurd om Chinezen voor het christendom te winnen. Maar hun opdracht luidde zich aan te passen aan de Chinese cultuur. Na een vergeefse poging aansluiting te vinden bij het Chinese boeddhisme sloten ze zich in 1605 aan bij het confucianisme. In een rapport  schreven ze dat deze opvatting als een natuurlijke godsdienst kon worden gezien en dus een voorloper was van het christendom. Net zoals stromingen binnen de klassieke denkwereld kon het daarom gemakkelijk ingepast worden in het christendom: Socrates, Plato en Vergilius werden gezien als voorchristelijke profeten, dus waarom niet ook Confucius? Deze visie werd in de 18e eeuw uiteindelijk afgekeurd door het Vaticaan.
Begrippen die Confucius veel gebruikt komen sterk overeen met woorden van Christus: toon naastenliefde (empathie), streef naar harmonie (vrede). Ook de nieuwtestamentische spreuk “doet u een ander niet wat u niet wil dat u geschiedt” is bij Confucius terug te vinden. Het confucianisme wordt vaak als een ethisch systeem gezien en niet als een godsdienst. Confucius zei namelijk ooit: “Dien uw goden”, maar voegde hier aan toe: “Je bent nog niet eens in staat je medemens te dienen, hoe wil je dan de goden dienen?”.
We zoeken deze avond naar verschillen en overeenkomsten in het waardensysteem van Confucius en onze christelijke cultuur: zijn deze erg groot of kan er een basis zijn voor wederzijds begrip? Daarbij zullen een aantal teksten van Confucius gelezen worden.

Inleiders: Meine Pieter van Dijk en Hans Debets
Datum: 8 mei 2024, 20.00uur
Plaats: Pauwehof
Contactpersoon: Meine Pieter van Dijk

 

Woensdag 29 mei 2024 Koffiekring
Locatie: Trefpunt
Tijdstip: 10.00  - 11.30

 


 
 

Viering
datum en tijdstip 21-07-2024 om 10.00 uur
meer details

Viering
datum en tijdstip 28-07-2024 om 10.00 uur
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 31-07-2024 om 10.00
meer details

Gezamenlijke dienst met Heemstede en Aerdenhout in Heemstede
datum en tijdstip 04-08-2024 om 10.00 uur
meer details

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.