PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 
JOOST

JOOST

Joost verkeert in Coronatijd in quarantaine.


Joost is er voor mensen die op zoek zijn naar een ander geluid in het drukke leven van alle dag. Joost gaat over vragen die er toe doen: relaties, maatschappij, spiritualiteit, plezier en zinnig leven. Joost is er elke derde zondag van de maand en begint om 10 uur.
Kijk bij het tabblad "vieringen per maand" voor het actuele thema en verdere informatie/ interessante links van de betreffende viering.

Joost-vieringen zijn goed te volgen, juist voor mensen die niet vaak in de kerk komen. Joost is anders dan de gangbare kerkdienst. Soms meer beeld, soms geen preek, een andere keer met verrassende muziekkeuzes.

• Joost weet het soms ook niet
• Joost zet je aan het denken
• Joost zet de tijd een uurtje stil

Welkom bij Joost!Wat is JOOST?
JOOST is de naam van laagdrempelige vieringen in onze gemeente. Een laagdrempelige viering is voor ons:
-        een bijeenkomst waar iedereen zich welkom voelt,
-        die bovendien aansluit bij wat mensen door de week bezig houdt.
Bij JOOST doen we extra ons best niet-kerkelijken of mensen die op het punt staan de kerk te verlaten aan te spreken. Niet alleen de trouwe kerkganger kan de viering volgen, ook mensen die niet of nauwelijks komen. Dit willen we doen door actueel te zijn in onderwerp, taal, muziek en vorm.
In onze gesprekken over wat laagdrempelige vieringen eigenlijk zijn, ontdekten we dat heel veel afhankelijk is van die laatste twee: vorm en muziek. 


Waarom willen we laagdrempelige vieringen? Iets over de achtergrond.
In maart 2010 besloot de kerkenraad van onze gemeente dat de vieringen volgens een bepaald patroon een eigen kleur moeten gaan krijgen. Het doel hiervan is onze vieringen aantrekkelijk te houden voor bezoekers met verschillende achtergronden. Daarna is JOOST ontstaan. JOOST is er elke maand, op de derde zondag van de maand van oktober tot en met juni. 
“Joost is er voor mensen die op zoek zijn naar een ander geluid in het drukke leven van alle dag. 
Joost gaat over vragen die er toe doen: relaties, maatschappij, spiritualiteit, plezier en zinnig leven
·       Joost weet het soms ook niet
·       Joost zet je aan het denken
·       Joost zet de tijd een uurtje stil”

 Hoe kan een laagdrempelige viering eruit zien?
 
1.     Wisselende en verrassende werkvormen
In een bijeenkomst van JOOST mag de orde van dienst anders zijn dan anders. 
-        Het woord uit de bijbel kan op andere manieren verteld worden dan door het voorlezen uit de bijbel door een lector. Een bijbellezing kan bijvoorbeeld gezongen worden of gespeeld.
-        De uitleg hoeft geen preek zijn, maar kan ook een dialoog over stellingen of discussiegroepjes zijn.
-        Bij de uitleg kunt u een powerpoint-presentatie gebruiken voor structuur of om beelden te laten zien.
-        Beelden kunnen meer zeggen dan woorden. U kunt gebruik maken van een computer met beamer voor een powerpoint presentatie, Youtube, CD’s of MP3 voor muziek.
 
2.     Muziek van nu
In een bijeenkomst van JOOST wordt er zoveel mogelijk muziek van nu gebruikt. Bij de liedkeuze krijgt u alle vrijheid. We zijn niet gebonden aan bepaalde liedbundels, alhoewel we het oude liedboek niet meer gebruiken.
-        (Pop)muziek laten horen en zien via CD, MP3 of beamer.
-        Begeleiding door piano in plaats van orgel. 
 
3.     Taal van nu
In de bijeenkomsten van JOOST willen we erg graag de keukentafeltaal gebruiken en de “tale kanaäns” vermijden. Dat valt nog niet mee, omdat de kerk haar eigen vaktaal kent en trouwe kerkgangers weten wat daarmee wordt bedoeld. Voor jongeren of niet kerkelijken spreekt dit echter niet aan. 
 
4.     Er mag gelachen worden.
Wat ons betreft is JOOST vrolijk en ontspannen. We willen graag dat JOOST een positief gevoel bij mensen achter laat. Nieuwe energie om de week in te gaan. Er wordt lief en leed gedeeld. Een woordspeling of een grap waarom gelachen wordt. We denken dat dit verbondenheid schept tussen mensen. Experimenteren betekent ook dat het wel eens anders kan gaan dan verwacht of bedoeld. Dat hindert niet. Ook dat past bij een ontspannen bijeenkomst waar iets nieuws gedaan wordt.
 
5.     JOOST is van iedereen.

 
Bij JOOST mag de gemeente mee doen en mee denken: eerst in de voorbereidingsavond waar 2 tot 3 weken voor de viering een aantal vrijwillige leden van de gemeente bij elkaar komen met de voorganger om over het thema te denken en samen ideeën voorstellen voor de orde van de dienst. Tweede moment waar de gemeente betrokken is in de JOOST viering is tijdens de dienst zelf, bij JOOST is er vaak een interactief moment waar de gemeente op een creative manier gevraagd om zijn mening te geven over de thema van de dag. 

 

terug
 
 
 

Viering
datum en tijdstip 21-07-2024 om 10.00 uur
meer details

Viering
datum en tijdstip 28-07-2024 om 10.00 uur
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 31-07-2024 om 10.00
meer details

Gezamenlijke dienst met Heemstede en Aerdenhout in Heemstede
datum en tijdstip 04-08-2024 om 10.00 uur
meer details

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.