PKN
Protestantse Gemeente te Bennebroek
 
Kerkelijke activiteiten & agenda
« vorige  |  november 2023  |  volgende »

Vrijdag 3 november 2023 Trefpuntcafé: "Over verlies en troost". Frances Nuijen, rouw en verliescoach
Locatie: Trefpunt
Tijdstip: Deur open 20.00 uur. Aanvang 20:30 uur

Trefpuntcafé 3 november met Frances Nuijen

Op vrijdag 3 november, de dag na Allerzielen, gaat het in het Trefpuntcafé over ‘Verlies en Troost’. Onze gast is Frances Nuijen, verlies- en herstelbegeleider en geestelijk verzorger. Zij begeleidt mensen na een ingrijpende verlieservaring.
Er bestaan veel soorten verlies. Op deze avond zal het vooral gaan over verlies van dierbaren door overlijden.  Hoe kun je herstellen van zo'n ingrijpend verlies en welke rol kan troost daarin vervullen? Frances staat met ons stil bij verschillende vormen van troost zoals de troostende aanwezigheid van wat zij ‘getuigen’ noemt. Het wordt een interactieve avond waarop we met elkaar op onderzoek gaan. Ook klinkt er muziek en zijn er gedichten.
Om te herstellen van verlies is er ook bereidheid nodig om te leren. Zo kan iemand de weg gaan van toen naar nu, van zoals het ooit was naar zoals het nu is. En misschien ontstaat er dan ook weer ruimte om plannen te maken voor de toekomst.
Om 20 uur gaat de deur open en staat de koffie klaar. Aanvang 20.30 uur. U bent van harte welkom.
 

 

Dinsdag 21 november 2023 Bezinning en verdieping. Muzikale verbeelding bij Rachmaninov en Reger
Locatie: Pauwehof Heemstede
Tijdstip: 20.00u

Muzikale verbeelding bij Rachmaninov en Reger
De Russische componist Sergej Rachmaninov en de Duitse componist Max Reger hebben zo op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen. Rachmaninov maakte vooral furore als componist en uitvoerder van zijn virtuoze pianowerken. Reger componeerde een enorm uitgebreid en veelzijdig oeuvre, waarvan tegenwoordig vooral de orgelwerken grote bekendheid genieten. Wat hen bindt is hun geboortejaar 1873, dit jaar dus precies anderhalve eeuw geleden. Maar er is ook een muzikale connectie. Allebei hebben ze zich laten inspireren door het mysterieuze schilderij Die Toteninsel van de symbolistische kunstenaar Arnold Böcklin (1827–1901). Daarop zien we een overledene die met een roeibootje naar het dodeneiland wordt overgebracht.
De confrontatie van Rachmaninov en Reger met het schilderij leverde twee totaal verschillende muziekstukken op. In beide gevallen is het resultaat huiveringwekkend, aangrijpend en welhaast filmisch te noemen. Het symfonisch gedicht dat Rachmaninov in 1909 componeerde draagt dezelfde titel als het schilderij. Vier jaar later volgde Reger met zijn Böcklin-suite, gebaseerd op vier schilderijen van Böcklin, waaronder Die Toteninsel. Vanzelfsprekend wordt het een avond met veel muziek. Naast een vergelijking van de twee toonzettingen op basis van Böcklins schilderij Die Toteninsel zal Willem Jan Cevaal een muzikaal beeld schetsen van Rachmaninov en Reger.

Inleider: Willem Jan Cevaal
Datum: Dinsdag 21 november, 20:00 uur
Plaats: Pauwehof
Contactpersoon: Annet Mourik

 

Woensdag 29 november 2023 Koffiekring
Locatie: Trefpunt
Tijdstip: 10.00  - 11.30

 

Donderdag 30 november 2023 Bezinning en verdieping. Geef slachtoffers erkenning! - collectieve schaderegelingen schieten tekort
Locatie: Pauwehof Heemstede
Tijdstip: 20.00u

Geef slachtoffers erkenning!
- collectieve schaderegelingen schieten tekort

De overheid heeft de afgelopen 50 jaar steeds meer regelingen gemaakt als er collectieve schade opgetreden was. Dat kan bijvoorbeeld een situatie zijn dat een groep mensen schade oploopt door toedoen van de overheid. Of de overheid voelt zich moreel verplicht om iets te doen omdat mensen in de steek gelaten worden als andere partijen nalaten in actie te komen. Bekende recente voorbeelden zijn de Toeslagenaffaire, Mijnbouwschade Groningen en Long Covid. Maar als we verder terugkijken, dan zien we voorbeelden als Chroom-6 en de vuurwerkramp in Enschede.
Christiaan Ruppert heeft 52 van dit soort regelingen geanalyseerd in zijn boek Regelingen voor collectieve schade. Geef slachtoffers erkenning en genoegdoening. Hij komt tot de ernstige conclusie dat veel van deze compensatieregelingen hun doel voorbijschieten. Ze zijn niet goed doordacht en onvoldoende uitgewerkt. Er is een bedrag betaald, maar de regelingen geven de slachtoffers lang niet altijd voldoende erkenning en genoegdoening voor wat hen is overkomen. Eigenlijk een sombere conclusie. De belangrijkste aanbeveling is dat bij de opzet van dit soort regelingen veel meer uitgegaan moet worden van wat slachtoffers zelf willen. De overheid moet beter leren luisteren.
Ruppert zal in zijn presentatie een aantal van de regelingen laten zien en met de aanwezigen in discussie gaan waar zij kansen voor verbetering zien. Hij is rechtshistoricus en gastonderzoeker bij het NSCR (Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving).In 2000 was hij betrokken bij het bereiken van akkoorden van de Nederlandse regering met de joodse gemeenschap over de oorlogstegoeden. Daarna was hij secretaris van de onderzoekscommissies naar seksueel misbruik en geweld in de jeugdzorg.

Inleider: dr. Christiaan Ruppert
Datum: Donderdag 30 november, 20:00 uur
Plaats: Pauwehof
Contactpersoon: Annet Mourik

 

Vrijdag 1 december 2023 Trefpuntcafé: "We zijn er voor elkaar in Bloemendaal". "Attiya Gamri, Wethouder Bloemendaal"
Locatie: Trefpunt
Tijdstip: Deur open 20.00 uur. Aanvang 20:30 uur

Trefpuntcafé op vrijdag 1 december 2023

Attiya Gamri: ‘We zijn er voor elkaar in Bloemendaal’.
Wethouder Attiya Gamri over samen wonen, werken en (van elkaar) leren in de gemeente.  
Attiya Gamri (PvdA) is wethouder sociaal domein en wonen in Bloemendaal.  Zij is als 9-jarige met haar ouders gevlucht naar Nederland. In haar loopbaan heeft ze achtereenvolgens gewerkt in de jeugdzorg, de thuiszorg en opnieuw jeugdzorg.
Voor ze wethouder werd in Bloemendaal heeft werkte zij bij de Willem Schrikkerstichting, als directeur jeugdbescherming en -reclassering. Als vluchtelingenkind is ze altijd geboeid geweest door de politiek, omdat die haar leven sterk heeft bepaald en ze in Nederland alle kansen heeft  gekregen om zich te ontwikkelen.
In Bloemendaal maakt ze zich sterk voor het behoud van voorzieningen in onze gemeente en voor het besef dat iedereen er toe doet. Daarbij zoekt ze naar samenwerking met maatschappelijke organisaties en betrokken bewoners.

Inloop vanaf 20.00 uur, einde 22.00 uur

 


 
 

Koffiekring
datum en tijdstip 17-07-2024 om 10.00
meer details

Viering
datum en tijdstip 21-07-2024 om 10.00 uur
meer details

Viering
datum en tijdstip 28-07-2024 om 10.00 uur
meer details

Koffiekring
datum en tijdstip 31-07-2024 om 10.00
meer details

 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.